Endüstriyel Beton Uygulama

Hazır betonun şantiye alanına geldikten sonra ; betonun dökümü, beton yüzeye yapılan hertürlü perdah ve yüzey sertleştirici uygulaması, betonun hızlıca kuruyarak çatlamasını önlemek amacıyla yüzey koruma kür uygulamlası, kontrolsüz çatlamayı önleme amacıyla derz kesim ve derz dolgu uygulamalarını kapsayan ve tüm bu uygulamalar öncesi zemin hazırlıklarının tamamı sonucunda elde edilen zemine ‘’endüstriyel beton’ ’denir.

Genel olarak; atölye, fabrika, antrepo, depo, kapalı ve açık otopark, akaryakıt istasyonu, servis alanları, endüstriyel zemin kaplaması yapılacak her türden zeminler, hava alanı iç ve dış alanları, hava alanı pistleri, saha betonları vb. ağır yük trafiğine ve aşınmaya maruz kalan alanlar için uygulanan işlemlerdir.

Katalog İndir

Katalog İndir Genel Katalog Beton Parlatma

Beton atılacak saha alt dolgusunun en az 25 cm. kalınlığında olması, uygun dolgu malzemesi kullanılmış olması, dolgu malzemesinin sıkıştırılan zeminde %20'den az nem oranında ve en az %95 modifiye proktor ölçüsünde sıkıştırılmış olması gibi etkenler saha betonu alt hazırlığı için gerekli unsurlardır. 

Toprak zemine oturan betonlarda, beton altında, beton içindeki suyun ve ince malzemenin emilmesini önlemek amacıyla polietilen örtü serilmelidir. Polietilen örtü yüzeye düzgün olarak gergin bir şekilde betonun akış yönüne göre serilerek, parçalar 10 cm bindirme payı ile birbirleri üzerine getirilmeli ve döküm sırasında kaymayı önlemek amacıyla gerekli yerlerde plastik ile bantlanmalıdır. 

Betonarme döşeme üzerindeki zemin betonlarında, yüzeyin basınçlı su ile tamamen temizlenerek toz ve partiküllerden arındırılmış olması gerekmektedir. Zeminde mukavemeti artırmak ve iki betonun iyi yapışmasının sağlamak amacıyla aderans arttırıcı latex  zemine sürülmelidir.

Ano vazifesi gören çelik kapılar monte edilerek, çelik kalıpların yüksekliği beton bitiş kotuna göre ayarlanmalıdır. Anoların yerleştirilmesi; optik veya lazer ölçüm sistemleri de kullanılarak seviyeleri kontrollü olarak yapılmalıdır. .Kolon ve duvar dipler poliüretan levha 10mm (klimafleks) ile kaplanarak o bölgelerde betonun çatlamaması için alan kazandırılması gereklidir.Tüm geriye kalan hazırlık aşamaları arkasından zemine norm tipi ya da profil tipi tırtıl paspası döşenmesi ayrıca gereklidir.

Tek kat donatılı olarak yapılacak döşemelerde, çelik hasır bir sıra olarak döşeme yapılacaktır. Döşeme yapılırken en az iki göz birbiri üzerine bindirilmesine özellikle dikkat edilmelidir. Ek yerlerinden bağ teli ile birbirlerine bağlanmalıdır.

Çift kat donatılı olarak yapılacak döşemelerde, ilk kat çelik hasır döşemenin ardından Z tipi sehpa döşemesi yapılarak üzerine ikinci kat çelik hasır serimi yapılacaktır. Sehpa temas yerleri ve birbiri üzerine binen noktalardan bağ teli ile bağlanmalıdır.

Makro-mikro sentetik Fiber ve Çelik Tel donatılı döşemelerde, tüm zemin hazırlıklarının tamamlandığına dair kontrol edilmelidir.

Fiber Donatılı Döşemeler

Beton dökümü için temin edilen hazır beton mikserler ile şantiye ye taşınır. Paketler halinde bulunan makrosentetik fiberler ve mikrosentetik elyaflar mikser içerisine karıştırılır. 5 dakika yüksek devirde karıştırıldıktan sonra, fiber ve elyaf demetleri çözülerek, betonun her tarafına homojen bir şekilde dağılır. Yüksek devirde karıştırma işlemi minimum 10 dakika devam etmelidir.

Çelik Tel Donatılı Döşemeler

Kutular halinde bulunan çelik teller mikser içerisine karıştırılır. 10 dakika yüksek devirde karışım sonrasında, çelik teller ayrıştırılıp betonun her tarafına homojen bir şekilde dağıtılır. Yüksek devirde karıştırma işlemi minimum 10 dakika daha devam etmelidir. Beton karışımı esnasında; aşırı miktarda su verilmesi çimento/su oranı değişmesinden dolayı betonun dayanımı düşürecektir.

Beton dökülecek alanda kroki hazırlanarak beton dökümü planlaması yapılmalıdır. Beton dökümü planlamasında yapısal derzler için gerekli önlemler alınmalıdır. İlave donatı karışımı sonrasında da beton sabit veya mobil beton pompası istenilen noktaya taşınarak beton dökümü ano dahilinde sürekli yapılması gerekir. Ano bitene kadar hiçbir kesitte soğuk derz yapılmamalıdır. Dökülen beton kalınlığı 10cm’den fazla olduğu sürece beton dalgıç vibratörlerle sıkıştırılmalıdır. Beton yüzeylerin laser secreed, vibratörlü mastar veya el mastarı yardımıyla bitirilmesi gerekir.

Belirlenen kalınlıkta beton dökümü işleminden sonra perdahlama işlemi yapılır. Beton dökümü sonrasında, beton yüzeyin ayak basıncına çukurlaşmasını önleyecek kadar prizi alması beklenir. Yüzey perdah yapılacak kıvamda olduğu zamanda hemen arkasından uygulama işlemine başlanması gerekir.

Yüzey sertleştiricili ve mala perdah bitişli yüzeylerde

Torbalar halinde bulunan korund agregalı yüzey sertleştirici malzeme beton dökümüne müteakip, yüzey nemini kaybetmeden, m2'ye ortalama 4-5 kg sarf edilecek şekilde homojen olarak yüzeye serilecektir. Kullanılacak malzeme miktarının yaklaşık 2/3'lük kısmı taze beton üzerine eşit dağılımı sağlanarak serpilerek, betonun suyu ile nemlenen malzeme disk perdahı yardımıyla taze betona yedirilir. Birinci uygulamadan sonra geriye kalan 1/3'lük kısım beton üzerine serpilerek ilk perdaha dikey olarak perdahlama işlemine devam edilir. Son bitirme perdahı, perdah ve bıçak açısı ayarlanarak istenilen düzgünlük elde edilinceye kadar disk veya mala ile uygulanır. Yüzey sertleştirici ile oluşturulan tabaka betonu dışarıdan gelen darbelere karşı dayanım sağlayıp tozumayı engelleyecektir.

Sıvı yüzey sertleştiricili uygulamalarda

Beton yüzeyi mala perdahlı aşamalardan geçerek tamamlanır. Perdahlama işlemi sonrasında, döşemenin üzerinde yürüme için uygun hale gelen yüzey, yüksek hacimli bir spreyleme(motorlu sırt pompası) aracı ile sıvı sertleştiriciye doyurulur. Sıvı yüzey sertleştirici ayrıca, doğrudan yüzeye dökülerek mop pedler ile yüzeye yayılmak suretiyle de uygulanabilir. Sıvı beton yüzey sertleştirici, betona penetre olarak yüzeyde herhangi bir renk ya da film tabası oluşturmamaktadır. Sıvı yüzey sertleştirici, beton zeminlerde tozumazlık sağlar ve aşınma direncini artırmaktadır. Uygulanan yüzey ipeksi ve parlak bir görünüme kavuşur. Yüzeyde kalıcı ve etkili bi dayanıklılık sağlamaktadır.

Süpürge perdah bitişli yüzeylerdeyüzey sertleştirici perdahlama işleminin ardından beton yüzeyi, yüzeyde istenen dokuya göre düz veya fırçalı (çizgi tekstürlü) olarak bitirilecektir.

Tepsi perdah bitişli yüzeylerde, istenilen düzgünlük elde edilinceye kadar helikopter disk perdahı uygulanır. Ayrıca, makinenin yanaşmadığı duvar ve kolon kenarlarına el ile perdah yapılmalıdır.

 

Perdah işlemi tamamlandıktan sonra beton yüzeylere kür sıvısı motorlu ilaç pompası yardımı veya mop yardımı ile sürülür. Kür, taze dökülmüş beton üzerine uygulanan, oluşturduğu film tabakası ile suyu betonun bünyesinde tutarak optimum dayanım gelişimini sağlayan, hızlı kurumayı engelleyerek rötreyi azaltan buharlaştırma azaltıcı bir malzemedir.

Derz Kesimi

Yeni dökülen betonlarda meydana gelecek genleşme ve oturmalarda çatlamayı önlemek amacıyla yapılmalıdır. Beton dökümünden en az 48 saat sonra mekanik derz kesme makinesi kullanılarak yapılır. Derzler teknik şartname ve detaylara uygun olarak kesilecektir. Derz kesimi düzgün ve paralel olarak yapılması gerekir ki, derz derinliği beton kalınlığının 1 / 3 ila 1 / 4 'ü nispetinde olabilsin ayrıca derz kalınlığı 2-5 mm olmalıdır.

Derz Dolgu

Derz Kesme işleminin ardından beton genleşme ve derz çatlamalarının oluşması beklenir. Betonun 28 günlük kürlenme süresini tamamlamasının ardından, poliüretan esaslı, hava şartlarına, UV ışınlarına ve atmosferde bulunan kimyasal maddelerin yol açtığı bozulmalara karşı dirence sahip, elastomerik derz dolgu mastiği ile derz dolgu işlemi yapılmalır.


Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tüm Çerezleri Kabul Et

Kişisel verilerin korunma ve işlenme politikası web sitemizde yer almaktadır. Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.
Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Gönderiliyor...

HIZLI TEKLİF AL

Lütfen aşağıda istenilen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girip gönderiniz.